HTML

Cikkek a társblogon:

Nincs megjeleníthető elem

Utolsó kommentek

  • Donjon: Csatlakozom. Mi is hamar meguntuk, hogy 6. szinten már elég kemények voltak a karakterek, daráltu... (2014.03.16. 10:44) Tápos Mákos
  • Majdénmegmondom: Én egész más miatt ábrándultam ki a Mókusból: Ynev miatt. Számomra teljesen érdektelen, pozőr tuca... (2014.03.15. 09:44) Tápos Mákos
  • HavasiG: Hehe, nekem is volt tűzvarázslóm, akinek az utolsó dobótőrén is 4 -es rúna volt. :) Aztán normali... (2014.03.13. 11:18) Tápos Mákos
  • KuraudoSutoraifu: Sajnos nálam is az "megutáltam" szó lett az, ami legjobban illett a helyzetre. Azóta porfogó a pol... (2014.03.12. 08:19) Tápos Mákos
  • trollfin: Hello Remek cikk! Én is pont most készíttetettem el egy paklit. Jó látni, hogy színesítő elemként... (2013.11.15. 10:30) Dark Heresy: Emperor's Tarot
  • Utolsó 20
Hobbies Other

Mese vagy kaland?

tengerSAM (törölt) 2010.04.05. 08:12

"A helyszín a királyság egyik távoli sarka, egy szinte áthatolhatatlan rengetegben, a déli síkság kellős közepén. A küldetés célja, hogy a kalandozók felderítsék az a bányát, ahol azt különleges bronzércet bányásznak, amelyből készült páncélok egyszerre rugalmasak és kemények, könnyen hordhatók, de ellenállóbbak az acélnál. Az információk szerint egy titkos társaság másfél éve minden hónapban egy jól őrzött ponyvás szekérrel megy el a bányához, hogy elhozza az értékes fémet. A bánya hermetikusan zárt, bejárata rejtett, kinyitni csak a szekérrel utazó mestermágus tudja a varázsgyűrűjével. A következő kapuig (a bánya bejáratáig) még 10 kilométernyi alagút vezet, amit mérges óriáspókok őriznek, és csak a mágus nyakában függő pókmedál tartja őket távol a szekértől. A második kaput pedig csak a bentiek tudják nyitni, a bányafelügyelőnél található másik varázsgyűrűvel, más bejárat nincs. A kapun túl található a bányászok (kb. 50 fő) táborhelye, ahonnan hosszú tárnák vezetnek az érc kitermelésének helyszínéig. A táborhely tulajdonképpen egy hatalmas labirintusszerű kőkazamata, melyet fáklyák végtelennek tűnő sora világít meg. Itt vannak a bányászok szállásai, és a kovácsok műhelyei. Mérföldnyi hosszú járat vezet a titkos raktárakig, melynek közepetáján egy hatalmas terem található, ahol különböző színekben tündöklő hatalmas hegyikristályok nőnek, az oszlopaik között áthaladó óvatlan látogatókat pedig a bennük felhalmozott elektromosság kisülése veszélyezteti. A bányászok már a kristályok színéről tudják, hogy melyek veszélytelenek, és melyekkel kell vigyázni, így a biztonság érdekében mindig ugyanazon az útvonalon közlekednek. A bányászkolónia teljesen önellátó, a szigorú titoktartás miatt senki nem hagyhatja el a bánya területét. A kitermelt bronzot itt pakolják a szekérre, ami az egyik közeli faluba viszi az éj leple alatt az értékes fémet. Még soha, senki nem látta, hogy honnan érkezik az áru. Stb."

Ez a példamese annyi irreális részletet tartalmaz, hogy elrettentő példának tökéletesen meg fog felelni. Én csak az első tucatnyi hibát tárgyalom ki, de alaposabb vizsgálattal több is észrevehető. Vegyük hát sorra, hogy miért nevezhetjük ezt csak mesének és nem igazi kalandnak.

1. Bronzérc nem létezik, ugyanis a bronzot nem bányásszák, mivel az a réz és az ón ötvözete, a természetben önmagában nem fordul elő. Ráadásul ez a két fém sem található meg egy helyen, tehát különböző bányákban szokták bányászni mindkettőt.
2. Szuperkemény? A bronznál messze keményebb az acél, legyen bármilyen ötvözetű is a bronz. Mellesleg értéktelenebb is a bronz.
3. Bánya az erdő alatt. A bányászat (és a bányászható ércek) a röghegységekre jellemző, egy nagy erdő közepén merőben elképzelhetetlen bármilyen hasonló kitermelési munka.
4. Király. Ha az uralkodó rájön, hogy valaki az engedélye nélkül a királyság területén bányászmunkákat végez, és ércet termel ki, azonnal odaküldi a legütőképesebb csapatát, és erővel érvényesíti jogait. Márpedig az uralkodóknak mindig vannak besúgói, az ilyen hírek biztosan eljutnak hozzá, így ez a küldetés (és hogy másfél évig zavartalanul űzhessék ezt a főbenjáró bűnt) gyakorlatilag elképzelhetetlen.
5. Pókok. Ha a bánya külső és a belső kapuja is hermetikusan zár, akkor szerencsétlen pókok miből élnek? Mit esznek? Ha se kívülről, se belülről nem jut el hozzájuk senki és semmi, akkor bizony azok éhenpusztulnak.
6. Önellátás. Az oké, hogy a bányászkolónia önellátó, na de hogy? Háztáji kertjük van a sziklák mélyén? Ahol nincs napfény (ami elengedhetetlen a növények életbenmaradásához)? Állatokat tartanak? De azok mit esznek? Ha a szekérrel hoznának nekik utánpótlást, az sem lenne elég, mert a kemény fizikai munkát végző emberek energiaibevitel igénye nagy (napi kb. 3500 kalória/fő), és a havonta egy megpakolt szekér bizony semmire sem elég. Még ha hetente járna, az sem lenne elegendő, mert egyszerűen nem tudnak elegendő élelmet vinni nekik.
7. Levegő. Kilométeres járatok? Égő fáklyák a világításhoz? És mindez egy hermetikusan lezárt bányában? Nos, percek alatt elfogyna az a kevés levegő is, ami esetleg a járatokban található. Egy alagút esetén pár száz méterenként kell egy, a felszínre vezető szellőző, különben egyszerűen lehetetlen benne létezni. Ezt már az ókori bányászok is nagyon jól tudták...
8. Kovácsok. Hmmm... Nem rudakban csákányozzák ki a falakból a fémet. A kitermelt érceket előbb fel kell dolgozni, ki kell nyerni belőlük az adott fémet, ami nem egyszerű eljárás. Márpedig ha itt csak bányászok és kovácsok vannak, akkor bizony egy alapvető fontosságú köztes elem hiányzik.
9. Füst. Arról nem is beszélve, hogy a kovácsok kohói miatt (ugye szellőzés nincs) permanens füst borítana mindent. Bár az oxigén hiánya miatt hamarabb fulladnak meg a bányászok, mint végezne velük a füstmérgezés...
10. Kitermelés. Ha egy hónap alatt csak annyit nyersanyagot bányásznának ki, amennyit egy szekér el tud vinni, akkor senki nem ölne ebbe időt, pénzt és energiát, mert egyszerűen nem éri meg, hiszen az borzasztóan kis mennyiség.
11. Hegyikristály. A hegyikristályok színtelenek, átlátszóak. Továbbá mivel kvarc, ezért nem hogy nem tárol, de nem is vezet semmilyen elektromosságot. Egyebekben pedig a hegyikristályok a hegyekben, a felszín közvetlen közelében találhatóak (nem pedig egy sík vidék alatti mély barlangban). Végül pedig a középkorban drágakőnek tekintették, azaz jóval nagyobb az értéke, mint bármilyen fémnek, tehát adott helyzetben a "titkos társaság" inkább a hegyikristályokat nyúlta volna le, mint a jóval kevesebbet érő, nehézkes kitermelésű érceket.
12. Kijárt út. Ha mindig ugyanazon az útvonalon közlekednek a bányászok a raktárba, akkor annak jól látható jele van (vegyük csak a port a padlón, de egy rendszeresen haszn ált kitaposott ösvény is igen feltűnő), tehát ha egy behatoló csapat a nyilvánvaló nyomokat követi, akkor minden probléma nélkül elkerülheti az egyértelműen temészetes védelemként használt "elektromos hegyikristályokat".

Szerintem kezdetnek elég is ennyi, a lényeget szerintem mindenki érzékeli.

Egy jótanács:
Ha szeretnél egy modult írni, akkor nézz utána mindennek, amit bele akarsz venni a kalandba, nehogy orbitális hülyeség legyen a vége. Ott a Google, a Wikipedia, tessék bátran használni a különböző (online is fellelhető) lexikonokat, enciklopédiákat és szakkönyveket, hogy egy valóban jól megalkotott kaland legyen a vége, és ne egy butuska, óvodás szintű mese. Egy jó meséló nem csak kitalálja a dolgokat, hanem utána is néz annak, hogy az elképzelése reális és megvalósítható-e.

9 komment Címkék: elmélkedés

A bejegyzés trackback címe:

https://rpgs.blog.hu/api/trackback/id/tr701894270

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Thirlen 2010.04.05. 16:19:29

Csak pár meglátásom:

A szuperkemény bronzérc nálam nem csapta ki a biztosítékot. Nyilvánvaló, hogy valami mágikus érc, ami kinézetére (ha tulajdonságaira nézve nem is) annyira hasonlít a bronzra, hogy az egyszerűség kedvéért nevezzük annak.

Ételellátás ügyében azért jusson eszedbe, hogy egy kiló liszt valahol 3500 kalória körül van. Vagyis eszerint a számítás szerint egy 60 kilós liszteszsák kb. két embernek elég - tisztán elméletben - egy hónapra. Plusz füstölt húsok, gyümölcsök, száraz tészta, stb., ami eláll.
Relatíve könnyű tartós, tápláló élelmiszereket találni, különben pl. a hajózás se nagyon működött volna az óceánokon.
Itt a kérdés inkább csak az, hogy hányan dolgoznak ott, és elég-e egy szekér havonta.
Sokkal nagyobb problémának látom a tűzifát. Valamivel meg kell főzni azt a kaját, valamivel melegíteni kell, világítani kell, plusz a kovácstüzek is iszonyatos mennyiségben fogyasztanak (bár azok talán inkább szenet, de azt is oda kell szállítani). Szerintem ez nagyobb probléma, mint az élelmezés.

Szellőzés kell, enélkül nem működik, ez így van. Ha az egészet be akarják világítani (minek?), akkor azok meg max. valami mágikus fáklyák lehetnek, vagy pár óránként rohangászhatnak körbe lecserélni a leégett fáklyákat, már ha van miből lecserélni.

tengerSAM (törölt) · http://tengersam.blog.hu 2010.04.05. 16:52:23

Ahogy a példamesében is szerepelt, 50 bányász (plusz a kovácsok, stb.) a létszám.
Ritkán szoktak az emberek lisztet enni. A változatos és tartalmas étkezés alapfeltétel bármilyen kemény fizikai munkánál, kérdezz meg egy konyhafőnököt, vagy
élelmiszer-logisztikával foglalkozó illetőt, hogy mit számítana 50-60 bányászra mondjuk napi háromszori étkezést figyelembevéve. Nem lenne kevés, hidd el.
A bronz a színét a réz miatt kapja, tehát ennyi erővel rézérc is lehetne (annak több értelme is lenne).
A tűzifát azért nem is említettem, mert a többi mellett már nem akkora hiba, az étel végülis főzés-sütés nélkül is fogyasztható (füstölt húsok, zöldségek, stb.), de ha van szén a bányában, akkor azzal is tudnak tüzelni.

Lehetne még szép számmal hibákat találni, nem a mindenáron való "fikázás" volt a célom, csak az, hogy rámutassak a logikátlan mesélés problémáira.

Thirlen 2010.04.06. 00:07:52

A létszám fölött átsiklottam, csakugyan.
Sehol nem írtam azt, hogy csak lisztet ennének, csak a kalóriára példaként hoztam föl. Középkori viszonyok között nem vagyok benne biztos, hogy a táplálkozás annyira változatos lett volna, mint ma. De én is írtam a füstölt húsokat és egyebeket.

Judea · http://roleplay.blog.hu 2010.04.06. 17:28:53

A példát te találtad ki, vagy egy mások által írt valós kaland?

tengerSAM (törölt) · http://tengersam.blog.hu 2010.04.06. 21:44:56

Is-is. Nem akartam senkit megsérteni, így egy megtörtént kalandot kicsit átalakítottam, és beletettem pár további tipikus hibát.

Judea · http://roleplay.blog.hu 2010.04.07. 07:03:11

Nos nekem főleg az nem tetszett, hogy az emberek vannak teljesen zárva a külvilágtól. Szerintem egy idő után teljesen beleőrülnek a bezártságba és egyébként is minek az a rengeteg pénz, ha nem tudják elkölteni?

Más, a Rúnában van egy hasonló bányás sztori, csak ott egy varázsló-városállam alatti barlangrendszerből termelik ki a spec. gombafélét. A bányászok foglyok, csak egy két beépített ember van. A helyi hatalom számára történik, így nincs gond a titkolózással. Bár ők sem verik nagydobra, mert értékes varázsalapanyagról van szó. Pár fokkal hihetőbb az alaptörténet.

Commissar Morak · http://wolfgangsharfke.wordpress.com 2010.04.17. 09:54:38

Üdv!

A pókok kiválóan elvannak a kannibalisztikus étrenden. Ez az egyedszámnak nem tesz ugyan túl jót, de ha nem azt akarja egy Dungeon Keeper, hogy sok nagy pókja legyen, hanem kevés, de nagyon erős, hihetetlenül vérengző, agresszív, pompás lesvető pókja, akkor megfontolandó, hogy egymással etesse őket.

Ez esetben fennáll a veszély, hogy a legkisebb hiba folytán a bányába beszabadult pók(ok) olyan mészárlást rendeznek az emberek közt, hogy máris lehet bezárni.

Ezt azért írtam, mert szerintem a pókos résszel van a legkisebb baj.

tengerSAM (törölt) · http://tengersam.blog.hu 2010.04.18. 15:20:03

@Wolfgang Shärfke: Szerintem a szaporulat semmiképpen nem lenne képes kompenzálni a kannibalizmus miatti egyedszámcsökkenést, így az éhenhalás ugyanúgy garantált, mint normál esetben - maximum egy kicsivel később következik be.

Commissar Morak · http://wolfgangsharfke.wordpress.com 2010.04.19. 22:26:32

@tengerSAM: Az érkező szekéren lehet még póktáp. Vagy póktojások. Akármi. Ha már oda tudta telepíteni őket akkor meg tudja oldani hogy ne haljanak ki (már így is akkora költsége van ennek a tök értelmetlen bányának, hogy még mindig a pókokat tartom a legkevésbé akadályozó tényezőnek ha a hitelességet vizsgáljuk). :)
süti beállítások módosítása