HTML

Cikkek a társblogon:

  • Hibás feed URL.

Utolsó kommentek

  • Donjon: Csatlakozom. Mi is hamar meguntuk, hogy 6. szinten már elég kemények voltak a karakterek, daráltu... (2014.03.16. 10:44) Tápos Mákos
  • Majdénmegmondom: Én egész más miatt ábrándultam ki a Mókusból: Ynev miatt. Számomra teljesen érdektelen, pozőr tuca... (2014.03.15. 09:44) Tápos Mákos
  • HavasiG: Hehe, nekem is volt tűzvarázslóm, akinek az utolsó dobótőrén is 4 -es rúna volt. :) Aztán normali... (2014.03.13. 11:18) Tápos Mákos
  • KuraudoSutoraifu: Sajnos nálam is az "megutáltam" szó lett az, ami legjobban illett a helyzetre. Azóta porfogó a pol... (2014.03.12. 08:19) Tápos Mákos
  • trollfin: Hello Remek cikk! Én is pont most készíttetettem el egy paklit. Jó látni, hogy színesítő elemként... (2013.11.15. 10:30) Dark Heresy: Emperor's Tarot
  • Utolsó 20
Hobbies Other

WFRP NPC: Narr, Malal bohóca

tengerSAM (törölt) 2014.03.16. 11:34

Most egy olyan WFRP karaktert szeretnék bemutatni, amely egyszerre lehet áldás és átok egy csapat számára. Igen magas szintű (már ha lehet ilyet egy career-alapú rendszerben mondani), és nem gyenge képességekkel rendelkezik, ezért nem érdemes ujjat húzni vele. Ő olyan fajta "segítő", hogy hol megjelenik, hol eltűnik, vagy éppen csak azt tapasztalják meg a játékosok, hogy megint csúnyán megtréfálták őket. Az anarchia és a kiszámíthatatlanság az élete. Mivel Malal káosz isten papja Narr, ezért ha éppen úgy tartja kedve, szívesen besegít egy káosz elleni küzdelembe - kérdés, hogy ezt egy elvakult fanatikus csapattag mennyire teszi magáévá azt a gondolatot, hogy "az ellenségem ellensége a barátom". Ha kell, ki tudja segíteni a csapatot egy szorult helyzetből, vagy fontos információkat adhat át, de bizony számítani kell arra is, hogy beteg tréfái a csapaton csattannak. Narr egy őrült - és nem mondhatjuk hogy nem közveszélyes. Szerencsére addig biztonságban lehet tőle a csapat, amíg nem fordulnak ellene - bár a poénkodást így sem úszhatják meg. Gyakran csak egy versbe szedett levél, egy suttogó hang, vagy valami illúzió álcája mögé bújva érintkezik a játékosokkal, de néha ott ül egy útkereszteződésben almát rágcsálva, vagy egy karnevál fellépői között bukkan fel - mindig a legváratlanabb pillanatokban.

narr.jpg(A kép Korozsvári Dorottya alkotása, mely kifejezetten ehhez a karakterhez készült. Köszönet érte!)

Írok megtörtént eseményeket, amivel saját magát szórakoztatta el (bár az érintettek nem mindig látták meg a történtek humoros oldalát):

Szólj hozzá! Címkék: karakter wfrp

Tápos Mákos

tengerSAM (törölt) 2014.03.09. 07:58

makos.pngTörtént pedig azokban a napokban, amikor először jelent meg a mágus magyar szerepjáték, hogy éjt nappallá téve játszottunk, faltuk a regényeket, és örültünk vala. Aztán ahogy teltek az évek, kezdtünk rájönni, hogy ez már olyan szintű high fantasy, amit valószínűleg némi gyom letüdőzésével sikerült megalkotni. A kiegyensúlyozatlan, rossz szabályoknak köszönhetően félisteni karakterek rohangáltak Ynev földjén, akiknek még az intim piercingjük is mágikus volt. Katasztrófa. Talán a regények tették túl magasra a lécet, és mindenki zászlóháborúkat akart nyerni, vagy talán túl sok vérpistike kezdett játszani a mainstream sodró folyamát követve - ezt már nehéz megállapítani utólag. Meguntam, elegem lett - vagy talán pontosabb kifejezés, hogy megutáltam. Talán ennek is köszönhető, hogy azóta a "realisztikusabb", földhözragadtabb low-dark fantasy az, amit igazán tudok élvezni.

Elég sok csapatban játszottam anno mágust, de egyik sem volt mentes a fent felsorolt dolgoktól. Nem találtam sem akkor, sem később olyanokat, akik ne tápolták volna fel a karaktereiket - ami érthető is, hiszen ilyen a rendszer, ezt támogatja, erre bátorít a szabálykönyvek minden sora. Azóta már számtalan variációját kiadták az eredeti szabályoknak, de egyiknél sem érzem azt, hogy az eredendő hibákat ki akarták volna javítani, inkább csak új köntösbe öltöztették a tápos-mákos félisteneket.

Sajnálom a dolgot, mert mégiscsak a legnépszerűbb hazai szerepjátékról van szó, ami meglepően széles körben vált ismertté. Sajnos nekem ez a világnézet nagyon nem jön be, amit képvisel, de szívesen olvasnék ellenvéleményeket.

4 komment

40 éves a szerepjáték

tengerSAM (törölt) 2014.02.04. 07:18

Az index.hu cikke a negyven éves szerepjátékról:

http://index.hu/kultur/2014/02/03/negyveneves_a_szerepjatek/

Szólj hozzá! Címkék: linkajánló

Chtulhu blabla-generátor

tengerSAM (törölt) 2014.01.25. 08:08

Mára csak egy linkajánló: Cthuvian Ipsum Generator

http://ephemer.kapsi.fi/FhtagnGenerator.php

cthulhu.png

Szólj hozzá! Címkék: linkajánló call of chtulhu

Kellemes Ünnepeket!

tengerSAM (törölt) 2013.12.25. 09:59

mercry.jpg

Szólj hozzá! Címkék: szolg.közl.

Szomorú hír a társblogon

tengerSAM (törölt) 2013.12.16. 07:44

A GW jóvoltából megszűnik a magyarországi Warhammer és Warhammer 40.000 relációjú könyvek kiadása.

Részletek a társblogon: 

http://tengersam.blog.hu/2013/12/16/gyasz_egy_korszak_lezarult

Szólj hozzá! Címkék: szolg.közl. linkajánló warhammer

Dark Heresy: Emperor's Tarot

tengerSAM (törölt) 2013.11.01. 10:52

emperor.jpgA Warhammer 40.000 szerepjátékának világát alapvetően meghatározza a misztikus-vallásos légkör, ami például Ian Watson: Az Inkvizítor című könyvében is nagyon jól előjön, sőt a Birodalmi/Császári/Inkvizítor Tarot az, ami a bizonytalan helyzetekben útmutatást ad a szereplőknek. Miért ne lehetne ezt átültetni a játékba?

Nos, nyilván sokan gondoltak már erre, és nem olyan régen egy meglehetősen "fullos" nemhivatalos kiegészítő is felkerült a netre (a cikk írása idején az 1.24-es verzió van fent) a darkreign egyik fórumára, és ehhez a kiegészítőhöz a deviantart oldalon közzé is tettek egy teljes sorozat kártyát.

Lássuk először a linkeket, aztán egy kis ismertetőt:

Kártyák (major + 4 minor, nagyobb felbontásban): LINK (roddygood30 alkotásai)
A szabálykönyv (kártyákat is tartalmazó PDF): LINK (Green Knight alkotása)

1 komment Címkék: ismertető kiegészítők mesélés 40k rpg dark heresy

Dark Heresy bolygóismertető: Threnos

tengerSAM (törölt) 2013.10.23. 10:17

A 40k világ egyik bolygóját, az általam kidolgozott Threnos-t szeretném bemutatni, szabadon felhasználható bárki számára.

Helyszín: Tejútrendszer, Obscurus Szegmens, Calixis szektor, Hazeroth Abyss alszektor, Threnos bolygó

Az Istencsászár birodalmának “északi”, Obscurus kódnevű szegmensében található a Calixis szektor, melyben ugyan a xeno aktivitás nem olyan jelentős, mint más peremszektorokban, ám “nyugati” felén helyezkedik el a káosz erőinek egyik központja, az Eye of Terror. A Calixis szektor tőle “északnyugatra” található, a kelleténél közelebb, de még a veszélyes távolságon kívül.

Ma a bolygó egy poszt-apokaliptikus steamgoth-jellegű világ, hangozzon ez bármilyen vadul is. :)

threnos.jpg

Szólj hozzá! Címkék: modul mesélés 40k rpg dark heresy

Amikor a KM-ből Kegyetlen Mészáros lesz...

tengerSAM (törölt) 2013.10.05. 08:13

...avagy dolgok, amik a mesélők játékélményét rontják

Többször is írtak már arról, hogy mi az, ami a résztvevők játékát elronthatja, de mesélő oldalról - érdemtelenül - még nem esett szó, itt az ideje, hogy ezt is pótoljuk.

worstrpg.jpgÁltalában - tisztelet a kivételnek - lusta szokott lenni a játékos társaság, így a mesélőre hárul, hogy a nagyobb információmennyiséget emészthető formában tálalja a csapat elé, legyen az háttérinfó, vagy bármilyen ismertető. Amikor sok-sok óra, sőt napok munkájával összeszedett, megszűrt, és áttekinthető formában leírt adatokat magasról sz..otyizza le a parti, akkor igencsak morcosra húzódik a mesélő szemöldöke. Tegyük fel, átrágja magát a GM több szabálykönyvön (500+ oldal), leírja összefoglalva a lényeget (hogy szegény játékosokat nehogy megterhelje a sok adat), és pár héttel később, mikor a gyakorlatban kellene hasznosítani az információkat, csak azt kapja vissza az ember, hogy "ja bocs, nem olvastam el" - na nagyon gyorsan egy 43-as méretű lenyomatot vizualizál még a legbékésebb mesélő is a játékosa hátsó felén. Vagy kettőt.

3 komment Címkék: elmélkedés mesélés

Sötét eretnekség

tengerSAM (törölt) 2013.10.01. 14:38

Anno a Warhammer világával a 40k terepasztalos változatán keresztül ismerkedtem meg, a fantasy részt (szintén asztali játékként) csak évekkel később ismertem meg. A szerepjátéknál viszont a fantasy volt az első, olyannyira, hogy a 40k-s RPG csak most kezdett beszivárogni a játékunkba.

Össze is szedtem hát a csapatnak, hogy miben különbözik a két világ és szabályrendszer egymástól

Jelen esetben a Dark Heresy Core Rules-t veszem alapul, kiegészítve az Inquisitor’s Handbok kiegészítővel. Az írás végén található egy pár soros ismertető a Rogue Traderről és megemlítek két másik, hasonló kiegészítőt.

dark-heresy-banner.jpg

In Dark Heresy, you take the role of an Acolyte, a trainee investigator in the service of a powerful Inquisitor.

Alapvetően ugyanazokra az alapokra épül, mint a WFRP, ám a stílusból fakadóan mégis vannak eltérések.

1 komment Címkék: ismertető rogue trader 40k rpg dark heresy