HTML

Utolsó kommentek

  • Donjon: Csatlakozom. Mi is hamar meguntuk, hogy 6. szinten már elég kemények voltak a karakterek, daráltu... (2014.03.16. 10:44) Tápos Mákos
  • Majdénmegmondom: Én egész más miatt ábrándultam ki a Mókusból: Ynev miatt. Számomra teljesen érdektelen, pozőr tuca... (2014.03.15. 09:44) Tápos Mákos
  • HavasiG: Hehe, nekem is volt tűzvarázslóm, akinek az utolsó dobótőrén is 4 -es rúna volt. :) Aztán normali... (2014.03.13. 11:18) Tápos Mákos
  • KuraudoSutoraifu: Sajnos nálam is az "megutáltam" szó lett az, ami legjobban illett a helyzetre. Azóta porfogó a pol... (2014.03.12. 08:19) Tápos Mákos
  • trollfin: Hello Remek cikk! Én is pont most készíttetettem el egy paklit. Jó látni, hogy színesítő elemként... (2013.11.15. 10:30) Dark Heresy: Emperor's Tarot
  • Utolsó 20
Hobbies Other

A Warhammer elfeledett fajai I.

tengerSAM (törölt) 2011.08.27. 09:15

Hogy értékkel is bíró cikk legyen a blog főoldalán - no meg bizonyos aktualitással is bír a téma - álljon itt egy rövidke összefoglalás a Warhammer világából az idők során eltűnt fajokról.

Nem egyszer fordult elő a WH történetében, hogy új fajok tűntek fel, majd lettek az enyészet áldozatai. Az ok mindig ugyanaz: a jogtulajdonos (Games Workshop) kőkemény üzletpolitikájának köszönhetően (nyilván a terepasztalos WHFB-t tekintve) a kis eladási statisztikát produkáló fajok gyorsan eliminálásra kerültek, kizárólag a legnépszerűbbek maradhattak életben, mert ugye abban van a lóvé.

A legismertebb talán a zömikek (squats) eltűnése, ami a WH40k legsötétebb időszakának bizonyult (eddig), ugyanis a sokak által kedvelt sereg a 3. kiadást (1998) már nem érhette meg. Az érdekes az, hogy eredetileg a 40k-s seregek a fantasy fajok jövőbeli változatával indultak, így a zömikek a törpéknek voltak megfeleltethetőek. Ám a 3. kiadásban egy érdekes lépésváltással a klasszikus eredetű faj helyére a tauk jöttek be, akiknek ugyanúgy nincs WHFB-s elődje, mint a tiranidáknak. Utóbbiak irtották egyébként ki a komplett zömik fajt a GW indoklása szerint. Nem kicsi volt akkor a felzúdulás, hiszen egy népszerű faj helyére egy manga-klón hadsereget passzírozott be a GW, brutális tápokkal (pl. railgun, a WH40k legdurvább személyi fegyvere), ami előre vetítette, hogy a továbbiakban bizony a rajongótábor magasról le van sz...ánva, és a pénz fogja meghatározni a játékok további sorsát. Az első nagy játékos-elvándorlás ekkor történt, bár a GW pozícióját ez sem ingatta meg.

De most jöjjenek azok a fantasy fajok, amelyek kitöröltettek a nagykönyvből. A szerepjátékos érdekességük az, hogy (az igen erős összefonódás miatt) amint távoztak a terepasztalos játékból, a szerepjátékos supportjuk is megszűnt

A Zoat-ok

Természethez közeli, hatalmas és erős, kentaurszerű gyíklények nem gyenge mágikus képességgel, akik a WHFB 3. kiadásától lettek hivatalosak, a wood elfek hozhatták szövetségesnek őket. Tündöklésük rövid életű volt, a 4. kiadásban már nem is szerepeltek. Viszont ők azon kevesek közé tartoznak, akiknél van happy end: az idén megjelent "Storm of Magic" (WHFB 8. kiadás) kiadványban gyakorlatilag változatlan formában hozták őket vissza a köztudatba.

A 40k-s érában is feltűntek, sőt már az első (Rogue Trader) kiadásban is szerepeltek, mint a 'nidák egyik - kifejezettek harcra génmódosított szolgafaja.
Annyit lehet róluk tudni, hogy sűrű erdőségek mélyén élnek, elzárkózva a külvilágtól, és van némi szövetségük az erdei elfekkel, ugyanakkor a lizardmenek félnek tőlük valami oknál fogva.

A slánn faj

Az első kiadásban jelentek meg először, mint kétéltű, békaszerű lények. A slannok a Nagy Öregeket (Ond Ones) szolgálták, tehát a legősibb fajok egyikéről beszélünk. Mágiában erős faj, sereglistájában több hüllőszerű állat is helyet kapott (cold ones, reptilian carnivores). 

Bár a lizardmen sereglistában az irányítói poszton a mai napig megtalálhatóak a jabba-utánérzésű Slann mágusok, de az eredeti faj a WHFB 6. kiadásával "jogutód nélkül megszűnt" (a lizardmenek és a slannok az első kiadás óta külön faj és sereglista volt), illetve részben beleolvadt a gyíkember sereglistába.
Előfordulásuk nyilván Lustriában, esetleg a Southlands környékén lehet esélyes.

"Futottak még" kategória

Számtalan sereglistát lehetne emlegetni, melyek eltűntek (és esetleg néha újra feltűntek) de többnyire beleolvadtak más seregekbe. Amik elsőre az eszembe jutnak: pl. óriásgoblinok (great goblins), vörös goblinok (red goblins), gnómok (gnomes), tengeri elfek (sea elves), amazonok (amazons), félorkok (half-orcs), hobgoblinok (hobgoblins), pigmeusok (pygmies), és több humán csapat (kislev, norska, araby, nippon, stb.).

Ezekből a kevéssé ismert tengeri elfek lehetnek jó kiindulópontok egy meséhez, de mondjuk egy Lustria környékén játszódó történetben a pigmeusoknak (a Slannok ősi ellenségei) is ott lehet a helyük.

A következő részben egyetlen eltűnt fajt fogok kicsit részletesebben ismertetni (akik lehet hogy újra feltűnnek?), de addig is kéretik nem spoilerezni! :)

6 komment Címkék: ismertető warhammer wfrp

A bejegyzés trackback címe:

https://rpgs.blog.hu/api/trackback/id/tr533183270

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

tengerSAM (törölt) · http://tengersam.blog.hu 2011.08.31. 21:33:18

A folytatást nem felejtettem el, csak a napi 13 óra munka és a családi dolgok sűrűje miatt csúszni fog a frissítés.

Ironfist 2011.09.06. 22:06:16

A sea elfes kép nem games workshop ám, hanem Reaper miniatures
www.reapermini.com/OnlineStore/sea%20elf/latest/03140#detail/03140_3141_derek_fl

Egyébként meg nem is tudtam, hogy ilyen sok faj volt, amit a gw kipucolt.

Judea · http://roleplay.blog.hu 2011.09.12. 17:19:37

@Ironfist: Érdekes, hogy az üzleti érdekek, hogy írják felül az eredeti elképzeléseket.

Lice 2011.10.01. 17:29:03

Ezeket a táblás játékokat (ha jól vettem ki a szövegkörnyezetből, azokról van szó) hol lehet beszerezni? És esetleg valami magyar fordítás létezik-e hozzájuk?

tengerSAM (törölt) · http://tengersam.blog.hu 2012.01.02. 10:12:58

@Lice: Bocsánat a késői válaszért, valahogy elkerülte a figyelmemet a kérdés. Alapvetően a Warhammer Fantasy Battle terepasztalos stratégiai játék (tehát nem táblás játék) világáról szólt a cikk, ami a Warhammer Fantasy Roleplay szerepjátékhoz is aktívan kapcsolódik. A WHFB stratégiai játékot megvásárolhatod kis hazánkban is több helyen (lásd ezt a cikket: tengersam.blog.hu/2007/08/15/hol_lehet_warhamer_figurakat_venni), magyar nyelven azonban nincs hivatalosan semmi leírás hozzá, a gyártó (Games Workshop) ugyanis nem járult hozzá. Azonban azért fellelhető néhány helyen pár rajongói oldal, ahol magyar nyelven is van jópár dolog a játékhoz.

tengerSAM (törölt) · http://tengersam.blog.hu 2012.01.02. 10:16:04

Ajánlom figyelmedbe ezt az oldalt, magáról a (WHFB) játékról találhatsz itt nagyon jó (magyar nyelvű) ízelítőt: www.wargammers.hu/warhammer.html