HTML

Cikkek a társblogon:

Nincs megjeleníthető elem

Utolsó kommentek

  • Donjon: Csatlakozom. Mi is hamar meguntuk, hogy 6. szinten már elég kemények voltak a karakterek, daráltu... (2014.03.16. 10:44) Tápos Mákos
  • Majdénmegmondom: Én egész más miatt ábrándultam ki a Mókusból: Ynev miatt. Számomra teljesen érdektelen, pozőr tuca... (2014.03.15. 09:44) Tápos Mákos
  • HavasiG: Hehe, nekem is volt tűzvarázslóm, akinek az utolsó dobótőrén is 4 -es rúna volt. :) Aztán normali... (2014.03.13. 11:18) Tápos Mákos
  • KuraudoSutoraifu: Sajnos nálam is az "megutáltam" szó lett az, ami legjobban illett a helyzetre. Azóta porfogó a pol... (2014.03.12. 08:19) Tápos Mákos
  • trollfin: Hello Remek cikk! Én is pont most készíttetettem el egy paklit. Jó látni, hogy színesítő elemként... (2013.11.15. 10:30) Dark Heresy: Emperor's Tarot
  • Utolsó 20
Hobbies Other

WFRP mesélői ötletek: hogyan védjük az NPC-ket

tengerSAM (törölt) 2011.03.07. 11:16

Vannak olyan játékosok, akik a DND-Magus vérpistikés vonalon mozogva egyszerű céltábláknak tekintik a lakosságot, különösen a városi őröket. Elmesélnék egy rövid sztorit, hogy hogyan halt meg percek alatt három nagy arccal rendelkező karakter, mert azt hitték, hogy az őrség csak arra jó, hogy XP-t termeljenek.

Este - kijárási tilalom idején - az utcán lófrál a társaság, amikor meglátják, hogy egy sarokkal odébb egy háromfős mellvértes, alabárdos őrség fordul be az egyik mellékutcából. "Ott a TP, szedjük le őket!" felkiáltással rálőttek az őrökre (csak nem talált). Az őrség - mint a Birodalomban szinte mindenhol - itt is veterán katonákból állt, akik bizony nem egy, és nem két csatában vettek részt, tehát a látszat ellenére nem sokban hasonlítanak a mai biztonsági őrökre.
Meg is indultak amolyan ügyetlen, félénk, lomha ügetéssel a karakterek felé, közben bátortalan hangon olyasmiket kiabáltak, hogy "Ez itt a városi őrség, hagyjanak fel a tevékenységükkel!" - ez volt az első kör.
Következő körben a játékosok elbizakodottan ("szétszedjük ezeket a puhányokat, mint floki a lábtörlőt!") előkészítették fegyvereiket, pajzsaikat, helyezkedni és célozni kezdtek, hogy a következő körben biztosan leszedjék a rohanó őrséget, a lövész pedig újabb sikertelen lövést engedett el (move, ready, aim, shoot). Csak arra nem számítottak, hogy az őrség tagjai az eddigi - megjátszott - félénkséget levetve felöltik a legdurvább ábrázatukat, az addig maguk előtt lazán, keresztben tartott alabárdot előreszegezik (itt ez free action), és katonásan egyszerre csattanó lábbal támadási sebességre gyorsítanak (run - full action), majd két free actionból még az alábbi galádságot követik el: 1. a begyakorolt módon egyszerre csatakiáltásban törnek ki (talk - free action), 2. megfélemlítést alkalmaznak (intimidate test - a körülmények adottsága miatt free action, hiszen gyakorlatilag nem kellett hozzá semmi különösebbet tenni: tökig páncélban, előreszegezett alabárddal, fenyegető arccal, csatakiáltással rohamozva elég félelemkeltőek voltak). Na itt jött a szívás, mert a játékosoknak a WP tesztet nem sikerült megdobni (az őrök részéről alaposan begyakorolt taktika, meglepetés ereje, stb.), így a következő körben az ijedtségtől mozdulni sem tudtak (azaz nincs akciójuk)!
Harmadik kör rövid volt: az őrök rohamot jelentettek be (charge - full action), és a dermedten álló játékokat úgy legázolták, mint bivalycsorda a réti pipitért.

A tanulságot mindenki vonja le magának. :)

4 komment Címkék: mesélés wfrp

A bejegyzés trackback címe:

https://rpgs.blog.hu/api/trackback/id/tr452717848

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Judea · http://roleplay.blog.hu 2011.03.10. 20:47:23

Jó kis helyzet lehetett, egyszer fordítva történt az én (mesélő) tápos és rohamozó karakteremet nyársalta fel egy lándzsás közkatona. Mondjuk ahhoz szerencsésen is kellett dobni és a rendszer sem WFRP hanem AM volt.

Sidaries · http://delorean.blog.hu 2011.08.30. 11:07:28

Nálunk is volt hasonló. Egy raktárból kellett volna pár dolgot kilopni a karaktereknek, amit ők az összes általuk látott őr módszeres kivégzésével oldottak meg. Voltak szemtanúk meg minden, de őket nem zavarta. A következő kaland az elfogásukról, börtönről és akasztásról szólt és még meg is sértődtek.

StupidEarthMonkeY 2012.08.08. 20:28:48

Hello, nekem nem az npc vedelemrol lenne kerdesem, hanem inkabb egy olyan problemam lenne, hogy vannak olyan jatekosaim, aki megfeleloen aktivak es vannak olyanok, akik diablon, skyrimen, es hasonlo "szerepjatekokon" nevelkedtek. Wfrp 3rd ed-et meselek nekik, es amennyi hangsulyt csak tudok arra forditok, hogy otleteljenek, hozzanak komoly donteseket, es erezzek, hogy igenis tudjak befolyasolni a vilagot korulottuk. Ez nekem kifejezetten kimerito, miutan alapvetoen nagyon sokat kell improznom, es a teljes kampanyt is mar folyamatabrakent kellett megirnom. Ez eddig meg nem is gond, viszont a jatekosok egyik fele (egy stabil tag kivetelevel kezdok voltak) nem kepes megerteni ezt a reszet, es pont magusos ad&d-s verpistikekent a kockadobalasra fokuszalnak. Akarhanyszor dontesek ele allitom oket, keptelenek mit kezdeni a szituacioval, esegyre inkabb azt erzem, hogy az aktivabb tagok folyamatosan elnyomjak oket, ezzel pedig egy vegtelen spiralba kerulunk. Probaltam egy titkos paktum letrehozatalaval, hatha egyutt kitesznek egy embert, probaltam a kalandok kozott kulon nekik meselni, hogy legyen "celjuk, motivaciojuk" de ez sem segitett. Eredetileg 3 jatekosnak meseltem, es csak az egyik kezdojatekos fogta a jatekstilust, nekem pedig eleg fura volt egy embernek meselnem, igy behuztam meg egy, majd megegy, majd megegy jatekost. Most ugy allunk, hogy van harom aktiv es harom passziv karakterem, es nagyon nem ertik meg a passziv jatekosok, hogy nekik tenyleg magus, adnd vagy egyszeruen csak egy masik fajta meselo kene. Minennek ellenere hajthatatlanok, wfrpzni akarnak, es azt akarjak, hogy en meseljek nekik, en pedig nem tudnek ket partit jatszatni egyszerre. Barki tud nekem otletet adni, hogy mit tudnek csinalni azon kivul, hogy megolom oket, vagy egyszeruen csak azt mondom nekik, hogy bocs sracok, de ez nektek nem megy? Mellesleg mindannyian 30 koruli korosztaly, tehat erett kellene, hogy legyen mindenki.

Bocsanat az esetleges typokert, telefonrol irtam.

iksipsilon 2012.08.16. 08:17:46

@StupidEarthMonkeY: egy mesélőm úgy oldotta meg ideig-óráig ezt a problémát, hogy a passzív játékosoknak fejtörős rejtélyeket, rejtvényeket adott. pl. könyvtárban az infot csak rejtvény megoldásával tudhatják meg. vagyis konkrétan meg kellett fejtenie a titkos írás logikáját. igaz, ebben a partiban egyke volt a passzivitásával. de úgy éreztem, hogy ez sokáig nem a jó megoldás...
süti beállítások módosítása