HTML

Cikkek a társblogon:

Nincs megjeleníthető elem

Utolsó kommentek

  • Donjon: Csatlakozom. Mi is hamar meguntuk, hogy 6. szinten már elég kemények voltak a karakterek, daráltu... (2014.03.16. 10:44) Tápos Mákos
  • Majdénmegmondom: Én egész más miatt ábrándultam ki a Mókusból: Ynev miatt. Számomra teljesen érdektelen, pozőr tuca... (2014.03.15. 09:44) Tápos Mákos
  • HavasiG: Hehe, nekem is volt tűzvarázslóm, akinek az utolsó dobótőrén is 4 -es rúna volt. :) Aztán normali... (2014.03.13. 11:18) Tápos Mákos
  • KuraudoSutoraifu: Sajnos nálam is az "megutáltam" szó lett az, ami legjobban illett a helyzetre. Azóta porfogó a pol... (2014.03.12. 08:19) Tápos Mákos
  • trollfin: Hello Remek cikk! Én is pont most készíttetettem el egy paklit. Jó látni, hogy színesítő elemként... (2013.11.15. 10:30) Dark Heresy: Emperor's Tarot
  • Utolsó 20
Hobbies Other

WFRP, ahogy én szeretem - I. rész

tengerSAM (törölt) 2010.03.31. 08:00

Jó ideje gondolkodom már ezen a cikken, de visszatartó tényezőnek bizonyult az, hogy mások már egész korrekt leírást adtak magáról a játékról, amihez túl sokat én sem fogok tudni hozzátenni (a'la lerágott csont). Ettől függetlenül az ok, amiért mégis nekivágtam az az volt, hogy a saját szemszögemből szeretném ismertetni ezt a szerepjátékot.

Kezdem azzal, amit rendszeresen el szoktak felejteni, de szerintem az az alap egy játék világának megismerésében: a regények.
Nos, ebben a tekintetben a magyar kínálat igen szegényes. Kezdődött anno David Ferring bácsi Konrad triógiájával, amiből magyarul sajnos csak az első kettő érte meg a kiadást, a harmadik rész eltűnt a süllyesztőben, ami - mondanom sem kell - elég necces egy eleje-vége történet esetén. Cserébe a Szukits kiadó gondozásában nemrég (mármint a Konrad könyvekhez képest nemrég) piacra került a Gotrek és Félix ciklus, ami a Warhammer világ leghíresebb regénysorozata. A könyvek könnyen felismerhetőek a címükben szereplő "-vadász" utótagról, sorrendben: Trollvadász, Skavenvadász, Démonvadász, Sárkányvadász, Vámpírvadász, Óriásvadász, Bestiavadász (ezeket William King jegyzi) és az Orkvadász, Embervadász, Elfvadász is (amelyeket már Nathan Long írt).
Angolul azonban (természetesen) nagyságrendekkel több Warhammer regény olvasható, aki bírja az angolt, annak jó szívvel tudom ajánlani mindet.

De térjünk vissza magára a világra, kezdjük a besorolással. Hivatalosan (?) low fantasy, de én inkább a dark fantasy címkét aggatnám rá, ha már muszáj valami fiókba berakni. Hogy ez micsoda? Ez barátaim azt jelenti, hogy itt nem a nagy, heroikus küzdelmek vannak a középpontban elsősorban, hanem jórészt az életben maradás. Nem fogsz csillogó páncélban, délceg csatamén hátán, kristálylándzsával harcolni a hatalmas sárkányok ellen, hanem éhezve, mocskosan próbálsz valahogy kiszabadulni abból a retkes faluból, ahol épp a pestisjárvány dúl, a környező erdőkben pedig a káosz által megfertőzött és eltorzult bestiák szedik véres áldozataikat. No jó, beismerem: felütésnek kissé erős ez a kép, de itt ne számítson senki vidáman daloló, boldog földművesekre, és a mesebeli királyfira. Ez a világ a sötét középkornál is sötétebb, és mocskosabb, tele intrikákkal, titkokkal, cselszövésekkel és a káosz pusztításával.

Beszéljünk még tényleg nagyon röviden, csak címszavakban az előzményekről, a Warhammer történelméről.

Kezdetben voltak a sárkányok, majd az Öregek, végül a slannok (képzeld el Jabba és egy béka keresztezését). Idővel megteremtették az elfeket, majd később a törpéket is, mint a földön élő fajok első zsengéit. A hatalmasok sikertelenül próbálnak térkaput nyitni más világokra, ennek következtében betör a Káosz az Öregvilágba. A törpék és az elfek közös erővel visszaszorítják a fenyegetést, majd - mint akik jól végezték dolgukat - egymásnak esnek. Az elfek gyakorlatilag kivonulnak az Öregvilágból, a törpék pedig a várva várt nyugodt élet helyett a föld mélyéből támadó zöldbőrűek hordáival kellett hogy szembenézzenek. A küzdelem kilátástalannak látszik, mert az orkok utánpótlása kiapadhatatlannak tűnik. Ekkor lépnek színre az emberek (Sigmar Heldhammer vezetésével), és közös erővel sikerül kicsikarniuk a győzelmet - és megalakul a Birodalom.
Jelenleg a Káosz serege az északi sarki jégsivatagokból (ahol a térkapuk romjai porladnak) indul időről-időre hódító útjára, de csendben lappangva mindenhol felüti a fejét, és láthatatlanul terjeszkedik. Intrikákkal, cselszövésekkel a királyi udvarokba, nemesi családokba, tudósok tornyaiba, katonák barakkjaiba és a pórnép viskóiba is láthatatlanul belopakodik a káosz sötétsége, követői (a kultisták) pedig titokban szektákba szerveződve éltetik a Káosz isteneit.

Játszható fajok
  • Az Öregvilágon a domináns faj az ember, a többiek 1%
  • az elfek szinte kivonultak az óvilágból, a nemes (high) elfek a szigetükön, az erdei (wood) elfek a Birodalom nyugati szomszédjaként rejtőznek a világ elől. Harmadik csoportjuk a sötét és gonosz (dark) elfek a nem játszható fajok számát gyarapítják. Az elfek igazi kuriózumnak számítanak - csak nem feltétlenül a szó jó értelmében. Az Öregvilág lakó bizony nem szokták tárt karokkal fogadni a hegyesfülőek népét...
  • A törpék a hegységek mélyén megbújó tárnákban, vagy a hegyszorosokban emelt sziklaerődökben élnek a Világvége hegységben, de a Birodalom területén is szép számmal találhatjuk meg őket a falvakban, városokban, ami nem csoda: Sigmar győzelme óta az emberekkel szövetségben élnek.
  • Halflingok (félszerzetek) a Birodalom déli szegletében, Mood tartományban taláhatóak - aki látta a Gyűrűk Urát, annak nem is kell többet mondanom róluk.
 Csúnyagonoszrosszbácsik
    • skavenek: patkányemberek, kiknek föld alatti járatai át- meg átszövik a Birodalom egész területét, és ők a városok csatornáinak urai is. Meglepően jól szervezett társadalmuk van, melyben a varázslóktól kezdve a génmanipulálással foglalkozó "orvosokon" át a mestergyilkosokig mindentféle népséget megtalálunk. Istenük a Szarvaspatkány (Horned Rat), de a káoszt is szolgálják. Szolgálataikat a kilétüket titkoló sötét varázslók és az alvilági hírekre szomjazó emberek szokták igénybe venni.
    • ork, goblin, hobgoblin, troll, ogre és egyéb zöldségek, ezek gondolom mindenkinek ismerősek
    • lizardmenek: vad gyíkemberek, a Slannok leszármazottai, akik jópáran még köztük élnek. Hidegvérű, az univerzum titkain elmélkedő népség, de harcban és varázslatokban is erősek. (lásd: maja kultúrkör)
    • káosztörpék: egyes törpeklánok a túlélés érdekében a Káosz szolgálatába szegődtek, és Hashut néven imádják a Sötét Istenséget. Népük nagyjai egyszerre varázslók, papok és mérnökök, és népes hobgoblin rabszolgahordát tartanak. (lásd: asszír birodalom)
    • undead/tomb king: múmiák, csontvázak és más élőholtak serege, akik féltő gonddal (és ártó mágiájukkal) óvják ősi kriptáik és piramisaik mélyén rejlő kincseiket (lásd: egyiptomi birodalom)
    • vámpírok: uralkodni vágyó vérszívók, kik az emberi népet puszta akaratukkal igába hajtják, és csupán táplálékként tekintenek rájuk. tartományuk a Birodalom keleti csücskében található (lásd: Transsylvania)
    • beastmenek: félig állat (általában kecske), félig ember, a káosz által eltorzított vad és vérengző, a pusztításnak élő lények. Sűrű, sötét erdők mélyén van a tanyájuk, a Birodalom számos részén megtalálhatóak. (lásd: ókori germán törzsek)
    • káoszfattyak: eltorzult emberek és más élőlények, akiket a káosz megfertőzött és mutálódtak, és egyetlen céljuk uruk feltétlen és engedelmes szolgálata.
A káosz ezen a világon nem csak afféle gonosz természetű, világuralomra törő eszme, hanem a rontás maga. A káosz sző szerint fertőz: a növények elsatnyulnak, és átalakulnak: vért és halált izzadnak, karmokat, fogakat növesztenek, mérget köpködnek. Az állatok és emberek mutálódnak, új és torz testrészeket növesztenek, elméjük elborul, a rontás minden csontjukat áthatja. Aki a káoszt szolgálja, egy idő után maga is átalakul, így kénytelen álcázni magát, ha nem akarja, hogy felismerjék, és egy boszorkány- vagy eretnekégetés szenvedő alanya legyen. A káosz olyan, mint egy halálos, fertőző pestis, amely nem fizikai úton, hanem az elmén keresztül terjed - ha valaki megnyitja előtte magát, és követőjévé válik, már nincs visszaút. Nem csoda hát, ha a Birodalom inkvizíciója könyörtelenül pusztítja a káosz legapróbb megjelenését is. Néha persze a fürdővízzel kiöntik a gyereket is, de az élet kemény: hitük szerint inkább vesszen tíz igaz, mint megmaradjon egy hamis.
 
A káosz 4 istene:
A káosz követői e négy isten valamelyikét követik - vagy pedig az oszthatatlan Káosznak hódolnak be.
    • Khorne - vér és háború istene, követői az esztelen gyilkolás és vérontás mesterei
    • Tzeentch - változás és mágia ura, a káosz varázslói neki szolgálnak, követőit (torz) mágikus képességekkel ruházza fel
    • Slaneesh - kéj és gyönyör főpapja, kultistái elbájolják az embereket, majd rituálisan feláldozzák...
    • Nurgle - romlás és fertőzés atyja, követői pestist és ragályt terjesztenek
Ha már a káosznál tartunk, nem hagyhatjuk ki a Warpstone (torzkő) említését sem. Hogy az Ősöregek sarki térkapuinak összeomlásakor keletkezett, vagy meteorként csapódott be - ezen a mai napig vitatkoznak a tudósok. Amiben viszont mindenki egyetért, az az, hogy a sötét mágia és a káosz esszenciája, rendkívül veszélyes a sugárzása, mutációt okoz (mint a mai radioaktív anyagok). Fekete színű, jádezölden foszforeszkáló kőzet, amely elnyeli a fényt. A skavenek kis adagban használják varázslataik erősítésére, ami előbb függőséget, majd keserves kínhalált okoz.
 
Végül ejtsünk szót még egy érdekességről, ugyanis a Warhammer világában két hold van:
  • a Mannslieb, a nagyobb, fehér hold, az ár-apály jelenség felelőse, 25 napos ciklussal
  • a Morrslieb, a kisebb, sötét hold, a káosz szimbóluma, ciklusa kiszámíthatatlan, folyton változik. Állítólag egy gigantikus warpstone, de ezt senki nem tudta eddig megerősíteni. A legvéresebb, legborzalmasabb rituálék mindig teliholdkor vannak.

A cikk következő, második részében a magát a világot szeretném bemutatni - földrajzi értelemben.

>>> TOVÁBB A CIKK 2. RÉSZÉRE >>>

14 komment Címkék: ismertető warhammer wfrp wfrp-ismertető

A bejegyzés trackback címe:

https://rpgs.blog.hu/api/trackback/id/tr501878971

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kanalasgém 2010.03.31. 12:29:46

Nyami, nagyon régóta szemezgetek a világ rpg változáatával, de játszani még nem volt szerencsém. személy szerint jobb szeretem a low fantasyt, ha már fantasyt játszom. haverok mindíg utálták a suttyó karaktereimet, akik egyszerű célokért és örömökért éltek

tengerSAM (törölt) · http://tengersam.blog.hu 2010.03.31. 14:54:20

Tudtommal a KCS klubjában péntekenként 18 órától szokott lenni WFRP játék (ami bemutató is egyben), de mostanában ez igény szerint szokott váltakozni a 40k-s szerepjátékkal (Dark Heresy).
Ha úgy alakulnak a dolgok és rászánom magam, hogy újra meséljek, akkor nem kizárt, hogy megint összegyűjtök egy csapatot - de ez egyelőre még a jövő zenéje.

Huntroll 2010.03.31. 19:49:39

@tengerSAM: Lehetek félszerzet barbár, aki éjszaka betör mindenkihez, és megsunáz minden jó nőt, meg megöli a fontos NPC-ket for the lulz?

perp 2010.03.31. 20:08:26

Kanalasgém: Nahát! A te cipőd olyan mint az enyém...nem, nem is. Hiszen ez ugyan az!

tengerSAM: Áprő és minimális kiegészítés, hogy a beastmenekhez oda lehet írni, hogy lsd: Germán törzsek. Pont valamelyik nap olvastam, hogy az alkotó a beastmen sereget a germán törzsek ellen harcoló római leírások ihlették. Az új blog zseniális, imádom az rpg.-t :)

tengerSAM (törölt) · http://tengersam.blog.hu 2010.03.31. 20:24:23

@perp: Kösz a kiegészítést, már hozzá is csaptam a leíráshoz!

@Huntroll: majd ha képes vagy normális karaktert hozni és normálisan játszani, akkor jöhetsz :P

Huntroll 2010.03.31. 21:53:54

@tengerSAM: A Zealottal mi volt a gáz?

Thirlen 2010.04.04. 11:01:30

A Slannok milyen kapcsolatban állnak az Öregekkel? Mindig meg akartam kérdezni.

tengerSAM (törölt) · http://tengersam.blog.hu 2010.04.04. 11:41:33

A Nagy Öregek isten-szerű (god-like) lények voltak, a Slannek az ő teremtményeik és szolgáik voltak az ősidőkben, akiket még az elfek és törpék előtt hoztak létre. A Káosz betöréve után a Nagy Öregek elhagyták az Öregvilágot, a Slannok pedig megpróbálták folytatni az általuk megkezdett munkát, és igyekeztek visszaállítani a korábbi állapotokat - nem sok sikerrel. Egész sok infót találhatsz róla a Lizardmen Armybookban.

Thirlen 2010.04.04. 12:49:06

Köszönöm!
Kár, hogy már nem lehet sehol kapni második kiadásos alapkönyvet, én is imádom.

tengerSAM (törölt) · http://tengersam.blog.hu 2010.04.04. 13:00:55

Dehogynem, még most is sok van forgalomban: elsősorban az eBay és Amazon az ajánlott beszerzési forrás, de a különböző antikváriumokban is előfordul.

Thirlen 2010.04.05. 15:41:19

Lehet, hogy megpróbálkozom vele. Nem tudsz egy jó londoni antikváriumot esetleg?
Remélem tévedek, de Amazonon már nincs sajátjuk, az Amazon Marketplace pedig úgy látom nem szállít hozzánk.

Schundi 2010.04.06. 15:09:08

A "Border Princess"-ekről hol találok háttéranyagot?
Nem sok mindent találok róluk. Vannak ott breton bárók?

tengerSAM (törölt) · http://tengersam.blog.hu 2010.04.06. 21:47:59

A cikksorozat ötödik részében van szó pont arról, hogy melyik kiegészítőben találsz infót a Border Princes-ről (egyébként a "Renegade Crowns" c. könyvben).
A bretonok pedig alapvetően Bretonniában találhatóak, de van esélye annak is, hogy a Határhercegségekben is akad egy breton származású báró. Ki tudja... :)

Thirlen 2010.04.28. 01:03:02

Végre sikerült papíron is megszerezni a második kiadású WFRP-t. Köszönöm a bátorítást!
süti beállítások módosítása